Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-06@18:25:16 GMT

ابراز امیدواری حذف تبصره ماده ۴۸ آیین دادرسی کیفری

تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۳۸۸۵۹

ابراز امیدواری حذف تبصره ماده ۴۸ آیین دادرسی کیفری

معاون حقوقی قوه قضاییه تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری را ننگی برای این قانون دانست و اظهار امیدواری کرد تا این تبصره در مجلس شورای اسلامی حذف شود.

به گزارش «تابناک»، به نقل از ایرنا، حجت الاسلام محمد مصدق روز پنجشنبه در مراسم تحلیف ۲۴۵ کارآموز وکالت در سالن همایش‌های دانشگاه الزهرا گفت: زمانی که معلم بودم در کلاس‌ها و محافل مخالفت خود را با این تبصره که به قانون آیین دارسی کیفری اضافه شد اعلام کردم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: بعد از تصویب این تبصره خواستند فهرستی از وکلا را اعلام کنند و من به مسئولان گفتم که اشتباه اول تصویب تبصره و اشتباه دوم تنظیم فهرست بود و می‌توانستند به بهانه تصویب نشدن آیین نامه از اعلام فهرست خودداری کنند.

تبصره ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری سال ۱۳۹۲ که از سال گذشته به‌مورد اجرا گذاشته شد مورد اعتراض وکلاست و حجت الاسلام غلامحسین محسنی اژه‌ای معاون اول قوه قضائیه نیز بار‌ها در خصوص آن گفته است که قوه قضائیه خلاف میل خود مجبور به اجرای این قانون است.

بر اساس این تبصره، در جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی و همچنین جرائم سازمان‌یافته که مجازات آن‌ها مشمول ماده (۳۰۲) این قانون است، در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوی، وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تأیید رئیس قوه قضائیه باشند، انتخاب می‌کنند. اسامی وکلای مزبور توسط رئیس قوه قضائیه اعلام می‌شود.

مصدق افزود: امروز همه معتقدند با اجرای این تبصره رانتی ایجاد شده که نه برای قضاوت خوب است و نه برای وکالت.

وی اضافه کرد: زمانی که آیت الله رئیسی مسئولیت قوه قضاییه را به دست گرفت، به من در زمینه‌هایی تاکید کرد تا سریعتر اقدام کنم که یکی از این موارد تبصره ماده ۴۸ بود و به دستور وی در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی شرکت و در این مورد صحبت کردم.

معاون حقوقی قضاییه با بیان این که «این تبصره با اصل ماده هیچ تناسبی ندارد»، افزود: این تبصره در کمیسیون قضایی حذف شده و امیدواریم در صحن علنی رای بیاورد و این موضوع به جایگاه اولیه خود برگردد.

قوه قضاییه راضی به تحقیر هیچ وکیلی نیست

وی «ترویج فرهنگ بهره مندی از نهاد وکالت» را از انتظارات جامعه از وکلا خواند و افزود: سایر نهاد‌ها نیز باید کمک کنند، ولی باید این فرهنگ ترویج شود که در تمام کارهایمان چه امور مدنی یا کیفری مشورت کنیم تا آینده خوبی داشته باشیم. این کار را می‌توان از طریق صدا و سیما، دانشگاه و وکلا انجام داد.

مصدق گریزی هم به برخی سریال‌های صدا و سیما زد و با گلایه از هویت نقشی که به بازپرس در یکی از سریال‌ها داده شده است، گفت: بازپرس یعنی مسنتطق. باید فرهنگ جامعه را نسبت به قضاوت و وکالت درست کنیم.

این استاد دانشگاه افزود: قوه قضاییه در هیچ جایی به هیچ وجه راضی به تحقیر وکیل و نهاد وکالت نیست بلکه از نهاد وکالت حمایت می‌کند.

یک وکیل پیشنهاد میلیاردی متهم را رد کرد

وی دومین انتظار جامعه از وکلا را احترام به قانون و استدلال حقوقی دانست و گفت: اگر در پرونده‌ای احساس می‌کنید در موردی حق با موکل شما نیست به او بگویید. یعنی به جای این که بگویید آن را درست می‌کنم بگویید سعی می‌کنم مجازات شما را کمتر کنم.

مصدق افزود: یکی از وکلای تسخیری در دادگاه‌های مفاسد اقتصادی پیشنهاد یکی از متهمان را رد کرد، چون متهم قصد داشته تا با پرداخت یک میلیارد تومان نقد، آن وکیل به عنوان وکیل تعیینی و نه وکیل تسخیری از وی دفاع کند، ولی آن وکیل گفته که من قسم یاد کرده ام وقتی وکیل تسخیری هستم همان دفاعی را انجام می‌دهم که وکیل تعیینی باشم.

وی افزود: چنین وکلایی باید تشویق شوند و این روحیه وکیل مورد انتظار جامعه است.

نظارت درون گروهی وکلا افزایش یابد

مصدق از ضرورت افزایش سطح علمی وکلا سخن گفت و افزود: انتظار دیگر عبارت است از افزایش نظارت درون گروهی که البته اینگونه هم هست. رفتار وکیل باید توسط مسئولان کانون و مسئولان انتظامی مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: محاکمه یک وکیل برای قوه قضاییه افتخار نیست و نباید اجازه دهیم به چنین مرحله‌ای برسد.

معاون قوه قضاییه افزود: برخی شیطنت و گفته‌ها را تقطیع می‌کنند؛ زمانی که بنده درباره جاسوسی صحبت کردم، روزنامه‌ها به نقل از من نوشتند جاسوس نباید وکیل داشته باشد در حالی که بنده ۳۰ سال است که معلم آیین دادرسی کیفری هستم، چگونه ممکن است چنین حرفی بزنم.

وی افزود: من گفتم که وکیل باید منافع ملی را درنظر بگیرد. یعنی وقتی یک وکیل از شخصی که به عنوان جاسوس متهم است، دفاع می‌کند باید نیم نگاهی نیز به منافع ملی داشته باشد. رسانه‌ها باید به جای ایجاد تنش تلاش کنند تا آرامش را در جامعه ایجاد کنند.

وکلا در برخورد با مفاسد اقتصادی کمک کنند

مصدق یکی از برنامه‌های بسیار مهم قوه قضاییه را برخورد با مفسدان اقتصادی دانست و گفت: وکلا باید در این عرصه کمک کنند. همانگونه که آقای رئیسی اعلام کردند قوه قضاییه در برخورد با مفاسد هیچ خط قرمز و یقه سفیدی را نمی‌شناسد و ما نیز در معاونت حقوقی خود را مکلف می‌دانیم که پیش نویس قوانینی را تدوین کنیم که در همین مسیر باشد.

وی افزود: ۴۰ کارگروه تخصصی را برای تدوین لوایح، دستورالعمل‌ها و آیین نامه‌ها تاسیس کردیم که در این کارگروه‌های نخبگان، وکلا، قضات عالی رتبه و قضات بازنشسته حضور دارند و تا زمانی که بنده به عنوان معاون حقوقی فعالیت کنم، نظر صنوف مختلف مانند کارشناس و وکیل را می‌شنوم.

معاون حقوقی قوه قضاییه اظهار امیداوری کرد تا نتیجه عملکرد ۴۰ کارگروه تشکیل شده در این معاونت تا دو هفته آینده در معرض دید اساتید، وکلا، دانشجویان و علاقه‌مندان قرار گیرد.

دادرسی عادلانه به جای کنترل جرم

این کارشناس مذهبی با اشاره به معنای وکیل در زبان‌های مختلف گفت: وکیل در زبان فرانسه به معنای کمک به مظلوم است، در زبان انگلیسی به معنای حقوقدان است و در زبان آلمانی به عنوان نماینده حق معرفی می‌شود و در قرآن می‌بینیم که خدا خود را وکیل نامیده است و فرموده است؛ و کفی بالله وکیلا.

وی از کفایت و بسندگی به عنوان مهمترین معنای وکیل یاد کرد و گفت: وکیل باید موجب اطمینان خاطر برای موکل باشد و اسباب آسودگی او را فراهم کند.

مصدق از تصویب قانون آیین دادرسی کیفری در سال ۹۲ و اجرای آن از سال ۹۴ سخن گفت و افزود: یکی از بهترین مدل‌های رسیدگی در این قانون آمده است. چون مدل دادرسی عادلانه بر آن حاکم است و بر همین اساس وکیل در مراحل مختلف دادرسی حضور دارد در حالی که بر خلاف مدل کنترل جرم است که در آن وکیل اعتباری در مرحله تعقیب ندارد.

وی با استناد به مواد پنجم، ۴۸، ۱۹۰ و ۳۴۶ قانون آیین دادرسی کیفری گفت که چگونه وکیل در مراحل مختلف رسیدگی از مرحله پلیسی و بازپرسی گرفته تا رسیدگی و دادرسی تجدیدنظر حضور دارد.

مراسم تحلیف ۲۴۵ نفر از کارآموزان وکالت با حضور حجت الاسلام محمد مصدق معاون حقوقی قوه قضاییه، عیسی امینی و جعفر کوشا رئیس و نایب رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز برگزاری شد.

منبع: تابناک

کلیدواژه: قوه قضاییه آیین دادرسی کیفری حذف تبصره ماده ۴۸ اشتباه وکلا محمد علی نجفی هلال احمر علی اصغر پیوندی گروه هفت قاتل امام جمعه کازرون لایحه تجارت ماهاتیر محمد سامانه سماح

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۳۸۸۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دبیران احزاب در رقابت انتخاباتی کمیسیون ماده ۱۰ حضور دارند

مدیرکل سیاسی وزارت کشور گفت: دبیران کل احزاب سیاسی کشور در رقابت انتخاباتی جهت کمیسیون ماده ۱۰ قرار دارند. - اخبار سیاسی -

عبدالله مرادی مدیرکل دفتر امور سیاسی وزارت کشور در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به قانون فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی که در ماده 10 آن اعضای کمیسیون فرا قوه‌ای احزاب جهت رسیدگی به درخواست‌های تأسیس، پروانه فعالیت، انحلال و غیره حضور دارند، عنوان کرد: در این کمیسیون دو نفر از نمایندگان احزاب سیاسی عضویت دارند که طبق قانون از طریق انتخابات مشخص می‌شوند.

زمان بندی انتخابات عضویت در کمیسیون فراقوه‌ای احزاب اعلام شد وی ادامه داد: با توجه به مصوبات قبلی کمیسیون در خصوص انتخابات دبیران کل احزاب سیاسی برای تعیین نماینده احزاب در کمیسیون ماده 10، کمیسیون هیات نظارت بر این انتخابات متشکل از 3 عضو کمیسیون جناب آقای دکتر امیری اصفهانی به‌عنوان نماینده دادستان کل کشور و جناب آقای دکتر شریعتی نیاسر به عنوان نماینده قوه مقننه  به همراه دبیر کمیسیون خواهند بود.

مدیرکل دفتر امور سیاسی وزارت کشور افزود: با توجه به مصوبه جلسه 28/1/1403 کمیسیون احزاب تاریخ برگزاری انتخابات (10/3/1403) تعیین گردیده و برنامه زمان‌بندی انتخابات مذکور مستند به بند 3 ماده 10 قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی و دستورالعمل مربوط و رویه حقوقی تنظیم شده است.

مرادی اظهار داشت: بر اساس دستورالعمل مربوط فقط احزابی که مجامع عمومی را در مهلت مقرر قانونی برگزار کرده و به تایید کمیسیون احزاب رسیده باشد می‌توانند در انتخابات شرکت کنند که با توجه به تعداد اندک احزاب واجد شرایط (37حزب، 25 حزب ملی و 12حزب استانی)، کمیسیون تسهیلاتی را برای احزاب قائل شد و لذا همه احزابی که صرفاً مجامع خود را در برگزار کرده‌اند (107حزب) می‌توانند در این انتخابات مشارکت کنند.

وی ادامه داد: فراخوان برگزاری انتخابات روز یکشنبه 16/2/1403 در سکوی اطلاع‌رسانی وزارت کشور منتشر شد و دعوتنامه برای دبیران کل احزاب ارسال شد و تاکنون تعداد 3 دبیرکل احزاب ملی و 4دبیرکل احزاب استانی داوطلب نمایندگی احزاب شده و نام‌نویسی کرده‌اند.

دبیر کمیسیون ماده 10 احزاب و عضو هیات نظارت بر انتخابات تاکید کرد: انتخابات روز پنج شنبه 10/3/1403، انتخابات احزاب ملی رأس ساعت 09:00 صبح و انتخابات احزاب استانی رأس ساعت 14:00 بعدازظهر در محل وزارت کشور برگزار خواهد شد.

مرادی در پایان بیان کرد: براساس بند 3 ماده 10 قانون احزاب، مدت قانونی حضور  نمایندگان دبیران کل احزاب در کمیسیون دو سال انتخابات است اما نمایندگان فعلی از تاریخ 6/9/1398 به بعد (4 سال و پنج‌ ماه) در جلسات کمیسیون حضور داشته‌اند بنابراین اجرای قانون و برگزاری انتخابات اجتناب‌ناپذیر است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شورای رقابت علیه ۱۳ نهادعمومی غیردولتی اعلام جرم کرد
  • واکنش محمد مهاجری به زندانی شدن یک وکیل دادگستری /یکسوی دعوا سعیدمرتضوی است و یکسو وکیلی شریف!
  • حقوق فرهنگی خانواده در نظام حقوقی ایران
  • دبیران احزاب در رقابت انتخاباتی کمیسیون ماده ۱۰ حضور دارند
  • شکایت فعالان حقوق بشر از مقامات صهیونیست به دادگاه لاهه
  • جزئیات دور جدید فروش خودرو‌های وارداتی
  • ماده واحده «اصلاح ماده ۴ آیین‌نامه شورای تخصصی حوزوی» ابلاغ شد
  • ماده واحده «اصلاح ماده 4 آیین‌نامه شورای تخصصی حوزوی»
  • پیگیری طرح وکلا در مساجد از سوی رئیس قوه قضاییه
  • چه کسی محجور است؟/ آثار حقوقی شخص محجور